Annons
Fort Lauderdales historia

Det område där Fort Lauderdale ligger idag beboddes under mer än 1000 år av Tequesta-indianer. Indianerna kunde njuta av ett stort överflöd av de naturresurser som fanns längs den “nya floden”. Spanjoren Ponce de Leon landsteg vid dagens S:t Augustine vid påsktid år 1513. Han var den förste europé som sägs ha satt sina fötter på Floridas mark. Därefter styrdes Florida under många år av spanjorerna och senare också några år av engelsmännen innan Florida till slut blev en av USA:s delstater. Tequesta-indianerna blev allt färre eftersom sjukdomar och konflikter med grannarna blev förödande för urbefolkningen. De få indianer som fanns kvar evakuerades 1763 till Kuba. Under 1800-talet bodde en grupp Seminole-indianer i närheten av dagens Fort Lauderdale. Fort Lauderdale uppkallades efter en befästning som byggdes i början av 1800-talet på flodbankerna.

Fort Lauderdales stora utveckling startade egentligen i och med andra världskriget. De flesta andra städer blev bombade och förstörda, men Fort Lauderdale växte. Staden hade stor betydelse som hamnstad och stadens kustbevakning hade en viktig roll för landet. I Fort Lauderdale utbildades också piloter, radaroperatörer och brandbekämpningspersonal. Idag har hamnen fortfarande betydelse. En av de mest trafikerade kryssningshamnarna i världen ligger just i Fort Lauderdale. Därifrån kan man bland annat kryssa till Bahamas, Mexico, Centralamerika, Panamakanalen och den karibiska övärlden. Fort Lauderdale är idag ett av USA:s största turistresmål och turisterna kommer framförallt dit för att sola, bada, kryssa, utöva vattensportaktiviteter, shoppa och leva glassigt lyxliv.

Vill man ta del av Fort Lauderdales minst 5000 år gamla historia kan man besöka Fort Lauderdale Historical Society. Historical Society utgörs av flertalet hus och byggnader som dels är historiska monument i sig själva och dels inhyser historiska utställningar. I Historical Society kan man lära sig mer om indianernas liv, följa med på guidade turer och se foton från den tid då stora delar av Fort Lauderdale utgjordes av träskmark.